Professionalisering en snelheid: Ook Pijnacker-Nootdorp werkt met Atlas

Jordi Pronk is sinds 1 januari 2024 regisseur ondermijning bij gemeente Pijnacker-Nootdorp. Samen met een analist ondermijning werkt hij aan het tegengaan van ondermijning binnen de gemeente. Om de processen in deze aanpak te verbeteren, gebruikt de gemeente sinds januari 2025 Atlas.

Waarom hebben jullie gekozen voor Pantyr en Atlas?

"We waren op zoek naar een systeem dat ons helpt om verder te professionaliseren. Jaarlijks krijgen we zo’n honderd signalen binnen en om dat goed te kunnen verwerken, hebben we een case management systeem nodig. Voorheen deden we dit in een Teams-omgeving, wat weer uitkwam in een Excel-lijst. Veel handmatig werk, nog meer maatwerk en vooral een omslachtige werkwijze.

Met Atlas kunnen we onze processen veel efficiënter inrichten. De keuze viel op Atlas vanwege de eenvoud aan de achterkant. Je kunt het systeem makkelijk zelf aanpassen en bijhouden. Andere aanbieders waren veel complexer. En de prijs speelde uiteraard ook een rol in onze keuze."

Sinds wanneer werken jullie met Atlas en hoe bevalt het?

“Eind december hebben we de inkoop afgerond, half januari vond de aftrap plaats en binnen een maand stond alles online. We gebruiken Atlas nu een week, dus het is nog wat kort om al ervaringen te delen, maar de implementatie ging voorspoedig en de samenwerking met Pantyr bevalt goed."

Voor welke domeinen gebruiken jullie Atlas?

"Ondermijning is mijn verantwoordelijkheid, maar we gaan Atlas ook gebruiken voor het zorg- en veiligheidsdomein. We willen meerdere processen hierin borgen, zoals woonoverlast, jeugdoverlast en bijvoorbeeld burenruzies. Het fijne aan dit systeem is dat alle domeinen op zichzelf staan, maar dat je een melding krijgt als onderdelen van een casus al in het systeem voorkomen. We kijken niet in elkaars domeinen, vanwege de verantwoordelijkheden en privacyregels, maar de meldingen die getoond kunnen worden, maken ons werk natuurlijk veel makkelijker."

Hoeveel mensen werken er bij jullie met Atlas?

"Op dit moment nog twee. De analist ondermijning en ikzelf. Maar straks worden alle deelnemers uit ons lokaal overleg toegevoegd en zullen zij gebruik gaan maken van Atlas. Denk daarbij aan de collega's van handhaving, bouw- en woningtoezicht, BRP, vergunningen en collega's van de politie. Zij gebruiken het systeem nu nog niet actief, maar we gaan trainingen organiseren om iedereen erbij te betrekken. Het doel is dat iedereen er straks actief mee werkt.

Welk probleem lost Atlas voor jullie op?

In de oude situatie konden alleen wij het systeem beheren en moesten we alles zelf aanvullen. Ieder overleg gingen we dus door de actiepunten van de vorige vergadering en kwamen er nieuwe punten op de lijst. Nu kan iedereen zijn eigen input leveren en hoeven we niet tot het volgende overleg te wachten op een terugkoppeling van de actiepunten, wat de samenwerking veel efficiënter maakt."

Kun je een praktijkvoorbeeld geven?

"Je kunt nu veel sneller schakelen. Normaal gesproken gaat informatie van overleg naar overleg. Als iedereen in Atlas werkt kunnen uitgevoerde acties tussentijds ingevoerd worden, waardoor we veel sneller kunnen doorschakelen.

In de oude situatie ging het zo: er kwam een signaal binnen, dat werd besproken in een overleg, waarna we een interventie bepaalden —bijvoorbeeld een controle uitvoeren of geen actie ondernemen. Dat kon betekenen dat een handhaver langs ging om een kijkje te nemen of dat we samen met de politie en andere partners op pad gingen. We overleggen eens in de twee weken, maar met Atlas kunnen we tussendoor al acties uitzetten en resultaten inzien."

Wat zijn je verwachtingen nu?

"Mijn collega en ik zijn up-and-running en nu gaan we al onze partners betrekken. We gaan trainingen verzorgen, zodat zij ook snel gebruik gaan maken van Atlas. En onze collega's van zorg- en veiligheid gaan natuurlijk ook binnenkort live. We verwachten veel, maar de eerste ervaringen zijn al heel goed. Nu zaak om alles in de praktijk te brengen."